Δημιουργούμε έναν ασφαλή και καθαρό χώρο στο σπίτι (βεράντα, κήπο) όπου θα μπορεί το κουτάβι να περνάει το χρόνο του όσο εμείς θα λείπουμε, θα κοιμόμαστε ή θα είμαστε κουρασμένοι για να ασχοληθούμε μαζί του. Ο χώρος αυτός είναι προσωρινός, γιατί στόχος μας είναι το κουτάβι προοδευτικά να χρησιμοποιεί όλους τους χώρους του σπιτιού, όλες τις ώρες.
Ασχολούμαστε με την κοινωνικοποίησή του, (πιο έντονα μέχρι 4 μηνών) η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την επαφή του με τους ανθρώπους ή τα σκυλιά, αλλά και με τη γενικότερη συλλογή εμπειριών οι οποίες θα το βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή με το περιβάλλον του π.χ παιδιά που φωνάζουν και παίζουν, αυτοκίνητα, μουσική κ.τ.λ
Να θυμάστε ότι τα σκυλιά παρατηρούν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο με την όσφρηση εμπιστεύονται την μύτη πιο πολύ από τα μάτια τους). Αν το σκυλί δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια και δε μπορεί να βγει ακόμα έξω είναι καλό να το βγάζουμε αγκαλιά λίγα λεπτά κάθε μέρα σε μέρη όπου μπορεί να δει κίνηση.
Προσοχή στην ηλικία 2-3 μηνών, γιατί όποια επώδυνη εμπειρία δεχτεί, θα έχει μεγαλύτερη επίδραση χρονικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή συμβεί π.χ δυσάρεστη επίσκεψη στον γιατρό, επίθεση από άλλο σκυλί.
Όταν τρώει να του παίρνουμε το πιάτο 1-2 φορές ώστε να αποφύγουμε πτητικότητα στο φαγητό ιδιαίτερα αν έχουμε μικρά παιδιά στο χώρο. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και όχι με σκοπό να εκνευρίσουμε το κουτάβι.
Αγγίζουμε το κουτάβι σε όλα τα μέρη του σώματος (δάχτυλα, στόμα, αυτιά) για να είναι η περιποίηση ή η εξέτασή του από το γιατρό πιο εύκολη στο μέλλον.
Προσπαθήστε να έχετε πρόγραμμα στη ζωή του (στη βόλτα, απαραίτητα στο φαγητό, στις ώρες που μένει μόνο του).
Αυτό θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί καλύτερα στο καινούργιο του περιβάλλον.
Σχετικά με το μάλωμα του κουταβιού θα πρέπει να επικοινωνήσουμε από κοντά γιατι διαφέρει ανάλογα με το κουτάβι, το περιβάλλον που ζει, την ηλικία του και τις απαιτήσεις που έχουμε από αυτό.
Σίγουρα δεν του φωνάζουμε, δεν ασκούμε βία και δεν του «κρατάμε μούτρα».
Απαραίτητο είναι να γνωρίζει μια λέξη για οτιδήποτε δεν επιτρέπεται όπως το ‘μη’ ή το ‘όχι’.
Επίσης πρέπει όλη η οικογένεια να επιτρέπει ή όχι τα ίδια πράγματα γιατί αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα μπερδέψουμε και θα συγχύσουμε το κουτάβι.